Bij FABlab Weert hebben wij veiligheid en een goede werksfeer hoog in het vaandel staan. Deze huisregels gelden voor iedereen die bij ons binnenloopt. Dit geldt dus ook voor onze medewerkers en vrijwilligers. Mocht je iets zien of horen waarvan je denkt dat het niet in lijn staat met onze huisregels, mag je dit aangeven bij onze medewerkers en/of vrijwilligers. We hopen dat iedereen zijn best doet om het zo veilig en prettig mogelijk te houden voor iedereen.

Aanmelden

Alvorens je gebruik maakt machines of werktuigen van het FABlab, dien je je eerst aan te melden bij iemand van het FabLab-personeel. Zo weten wij wie er is en wat gaat doen.

PBM’s

PMS’s (oftewel persoonlijke beschermingsmiddelen) dienen altijd gedragen te worden bij de machines. In de werkplaats dienen altijd veiligheidsschoenen gedragen te worden. Een veiligheidsbril hoeft niet bij alle machines te dragen maar je moet hem wel bij hebben als je beneden werkt. Bepaalde machines hebben meer of minder verplichte PBM’s. Dit kun je altijd terug vinden op de borden bij de desbetreffende machine. Twijfel je? Vraag het gerust na bij ons personeel!

Gebruik machines

Mocht je weinig ervaring met een machine hebben, geef dit dan even aan. We helpen graag zodat jij zo veilig en goed mogelijk gebruik kunt maken van onze machines. Iedere machine die een afzuigsysteem heeft, moet worden aangezet als er mee gewerkt wordt. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd bij het personeel terecht.

Opgeruimd staat netjes

Een schone werkplaats is een veilige werkplaats. We willen het graag opgeruimd houden en daar hebben we jullie bij nodig. Als je klaar bent met werken dien je je werkplek netjes achter te laten. Bijvoorbeeld door even alles bij elkaar te vegen en weg te gooien. We hebben op verschillende plekken afvalbakken staan waar je je rotzooi kunt weggooien. De vluchtwegen moeten altijd vrijgehouden worden.

Schade

Maak je iets kapot? Dan zijn de kosten voor jou. Als je ziet dat er iets niet klopt of al kapot is, meld dit dan van tevoren.

Boekingen

Alle (goedgekeurde) boekingen zijn bindend. Als jij een machine hebt geboekt, ben jij de enige die hem kan gebruiken. Daarom betaal je dus ook voor alle gereserveerde tijd, ook als je te laat komt. Als je binnen 24 uur de boeking afzegt zullen we de kosten in rekening brengen.

Eigen materiaal

Als je eigen materiaal meebrengt moet dat veilig zijn voor mens en machine. Daarom mag er pas mee gewerkt worden als wij dit hebben goedgekeurd. Experimenteren hoort bij een FabLab, maar onze machines en bezoekers gaan graag nog wat langer mee dan vandaag. Twijfel je over een materiaal? Vraag het ons dan eerst even.

Eigen risico

Het gebruik van de voorzieningen, de apparatuur en overige faciliteiten in het FABlab is op eigen risico. Ook productiefouten zijn in principe voor eigen risico. Als je ontevreden bent over de uitkomst van een project heb je toch machinetijd en materiaal gebruikt. Deze zijn voor eigen risico en eigen kosten. We helpen je graag met het opsporen van het probleem, maar we kunnen helaas niet elk experiment bekostigen.

Openingstijden

Respecteer alsjeblieft onze sluitingstijd. We hebben liever niet dat een half uur voor sluitingstijd nog aan iets nieuws begonnen wordt. Het kan altijd zijn dat het tegenzit en je iets niet af krijgt. Je bent op een andere dag meer dan welkom om iets af te maken. Graag wel even boeken voordat je komt. (Behalve de inloopdag natuurlijk. Die dag is iedereen zonder afspraak welkom.)

Gedrag

Houd rekening met anderen. Overlast of schade veroorzaken in het FABlab is natuurlijk niet toegestaan. Werkstukken die kwetsend of gevaarlijk zijn zullen we weigeren. Laten we het zo gezellig mogelijk houden voor iedereen.

Instellingen machines

Aan de instellingen, opstelling, aansluitingen en configuratie van onze apparatuur mag niets zelfstandig worden veranderd. Als je wensen of ideeën hebt voor verbeteringen, vertel het ons.